GESCHIEDENIS

Oprichting

Al in 1887 bestaat  “De Boskoops Harmonie”. Deze vereniging is echter alleen toegankelijk voor de beter gesitueerden. Dit is voor enkele heren dan ook de aanleiding om een muziekvereniging op te richten die voor iedereen toegankelijk moet zijn. In 1899 opgericht, start Excelsior aanvankelijk als fanfareorkest.

Foto: Excelsior in 1900

Transformatie

Enige jaren daarna wordt het omgezet in een harmonie.  Veelvuldig is de harmonie met drumband in Boskoop en omgeving te zien. Een belangrijke uitbreiding vindt plaats in de jaren ’50: als eerste orkest in Nederland start Excelsior  een majorette-peloton o.l.v. Gijs van de Wolf.

Foto: Excelsior in 1959

Optredens ook buiten Boskoop

Er breekt een tijd aan van optredens ver buiten de plaats, deelname aan corso’s, opluistering van diverse voetbalinterlands. Het hoogtepunt voor de majorettes vindt plaats op 13 oktober 1968. Het peloton treedt op tijdens het programma “John Woodhouse wereldsuccessen” van de NCRV.

In 1969 steekt de club zich in het nieuwe met uniformen  op Amerikaanse leest geschoeid. In die periode wordt  het instuderen van showfiguren niet geschuwd. In de laatste decennia van de vorige eeuw vindt  er een kentering plaats.

Foto: in het Viforpark iin 1969 met de  nieuwe uniformen

Concertvereniging

Voor Excelsior wordt het steeds moeilijker om zich als marcherende vereniging te blijven manifesteren. Eind 1998 besluit men tijdens een buitengewone ledenvergadering het over een andere boeg te gooien en als concertvereniging verder te gaan. Excelsior werkt hard aan de verbetering van de muzikale kwaliteit, neemt deel aan festivals en concoursen.  Het orkest laat zich binnen en buiten Boskoop zien. Een voorbeeld daarvan is een muziekreis naar Brugge en Gent.

Foto: Excelsior in België 2013

Ensembles

Ensembles zijn altijd nadrukkelijk aanwezig binnen deze vereniging. In het verleden zijn het incidentele groepjes als duo’s, trio’s ,kwartetten, enz. , die tijdens het jaarconcert hun kunnen laten horen. Dat zijn vaak eenmalige optredens.

Foto: ensemble in de jaren ‘80

Boerenkapel ‘de Zuigers’

Echter, er zijn er ook die gedurende een aantal jaren optreden. De leden hebben er veel plezier in en de clubkas wordt gespekt.  De boerenkapel “De Zuigers”  o.l.v. Gerard Wolderingh is daar een duidelijk voorbeeld van.

In de tweede helft van de jaren ’70 vormde zij het huisorkest van de carnavalsvereniging “De Reedurpernarren” in Reeuwijk.

Foto: De Zuigers

The New Original Excelsior Dixie Doodles

In de jaren daarna gaat een dixielandorkest van start, geïnitieerd door de toenmalige dirigent Ties Wagensveld.

Foto: The New Original Excelsior Dixie Doodles

Leerlingenopleiding

Een leerlingenopleiding is bijzonder belangrijk om een vereniging als Excelsior te laten voortbestaan.  Een groot aantal jaren is men bezig kinderen de beginselen van het spelen op een blaas- of slaginstrument bij te brengen. Naast individueel les door gedegen opgeleide instructeurs en docenten vindt men het musiceren in een leerlingenorkest zeer waardevol.  Vanaf de jaren ’60 zijn er diverse speelgroepen geformeerd.

Het gaat daar niet alleen om het bespelen van het instrument, maar ook om het aanleren van orkestdiscipline, het leren luisteren naar elkaar en het bevorderen van het samenspel.

Foto: Jeugdorkest o.l.v. B. de Knegt  in 1962

A-klein en B-groot

Recentere voorbeelden zijn A-Klein en B-Groot gedurende het eerste decennium van deze eeuw.

Foto: A-klein in 2006 o.l.v. Peter v.d. Berg

Eerste eigen clubgebouw

Een goed onderkomen  hoort natuurlijk ook bij een vereniging als Excelsior. Jarenlang heeft Excelsior gerepeteerd in een veilinggebouw aan de Zijde en zelfs heel even in de toenmalige Wilhelminaschool aan de B.C.-straat. Gelukkig heeft de club een eigen gebouw.

Het eerste werd gebouwd in 1975, het huidige in 1988.

Foto: Opening eerste eigen gebouw in 1975

Meer dan alleen maar muziek maken

Financieel gezond blijven is een uitdaging.  Een eigen onderkomen kost veel geld, maar ook de instrumenten, kleding en muziek. Naast de contributies en opbrengsten van donateurs is Excelsior creatief in het bedenken van acties die geld opbrengen zoals: ophalen van oude kranten, verkopen van kerststukjes en sinaasappels. In de jaren ’70 is de vereniging zeer succesvol  met de jaarlijks te houden bazar. Het lukt de organisatie ieder jaar weer een bekende (tv) persoonlijkheid naar Boskoop te halen om het Rad van Avontuur te presenteren.

Foto: TV-presentator Barend Barendse in actie tijdens een bazar.